Magarula

SİTEMİZE ÜYE OLARAK
1) yorum yazabilir,
2) haber gönderebilir,
3) üye listesine erişebilir,
4) diğer üyelerle yazışabilir,
5) forumlara katılabilir,
6) günlük yaratabilir,
7) ve daha pak çok özeliklerden faydalanabirsiniz,
Magarula forum hayırlı günler diler sevgi ve sagılarımızla
BARKALA

dağıstan mutfağı

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek

default dağıstan mutfağı

Mesaj tarafından admin Bir C.tesi Haz. 12, 2010 11:20 pm




Dağıstan Mutfağı

Kuzey Kafkas mutfagi büyük ölcüde tarim ve hayvansal ürünlere dayanir. Genelde yemekler toplumlarin yasadigi cografi bölgelere göre farkliliklar gösterir. Kafkas boylarindaki cesitlilik ve farklilik yöre mutfak kültürlerine genis ölcüde yansimistir. Yemekler tarihi gelisim icerisinde sosyal yapiya görede degisiklikler gösterir. Topluluklarin gelenek görenekleriyle, dini inanclari mutfak kültürüne yansimistir. Kuzey Kafkas mutfagi özel gün
ve törenlere görede degisir. Kuzey Kafkas asilli topluluklarin mutfak kültürleri göc olgusu ve zorunlu imkanlar nedeniyle yerlestikleri yöre kültürlerini etkilemis, onlardaki bazi degerleride icerisine almistir. Bu topluluklarin köylülükten kentlilige, tarim toplumundan kismende olsada sanayi toplumuna gecmesi mutfak kültürlerini etkilemistir. Egitim, iletisim ve teknolojideki hizli gelisime baska kültürlerin mutfaklariyla tansiklik saglamistir. Kadin nüfusun calisma hayatina girmesi, geleneksel beslenme kültürünü az olsada etkilemis durumda. Tahil, süt ve sütün türevlerinden yapilan besinlerin tüketim oranlari oldukca fazladir.

Evrensel nitelik kazanmış olanların yanında kurze ve hinkal, Dağıstan'ın bütün halklarının ortak yemekleri. Kurze bildiğimiz mantıya benziyor ve üzerine süzme yoğurt dökülerek yeniyor. Hinkal da bir çeşit hamur yemeği; açıldıktan sonra dilimlenmiş hamur parçalarının suda haşlanması suretiyle pişiriliyor; içerisine et parçaları da atılabiliyor ve sarımsaklı sos dökülerek servis yapılıyor. Nogay çayı, Dağıstan'da kahvaltıların vaz geçilmez içeceği.
Oldukça doyurucu olan bu çay, hazır satın alınan preslenmiş yaprak çaydan koparılan parçaların sütte kaynatılması ile pişiriliyor; hiç soğutulmadan porselen kâselere dökülerek servise sunuluyor. Masada isteğinize göre tereyağ ve tuz ilâve ediyorsunuz.

Bilinen bir mesel vardır hepimiz biliriz. Savaşta yiyecek yemeği kalmayınca dağlıların ellerindeki son erzaktan yemek yapmışlardır. Ahşıbaşı çok düşündükten sonra unu hamur yapıp suda haşlamıştır. Bunu gören ruslar bize gerek kalmadı kendilerini zehirliyorlar diye konuşurlarken dağlıların hingalın suyunu içmesi üzerine, ilacınıda bulmuşlar. dedikleri rivayet olunur. Yada köyümüzde dağıstandan gelen bir amca tam 120 yaşındadır ve yüzbaşıyla el sıkışır biraz sonmra yüzbaşı acı içinde bağırır. amca elimi patlatacan deyince, 120lik delikanlı oğul biz Dağıstanda kuyruk yağıyla besleniyorduk, demesi belkide Dağıstan halklarının mutfak kültürünü bir parça açıklar. Dağıstanlılar doğal kaynaklardan hamur ve et ürünlerini harmanlanmasıyla oluşan yemekler yapmışlardır. Belkide Dağıstan, Kafkas insanının uzun ömürlü olmasında belkide bu yeme alışkanlıklarının bir rolü vardır.

Dağıstana gidenlerin mutlaka yöresel yemekleri tatması gerekir. Her tabak, benzersiz, lezzetli ve zevklidir. Yemekten anlayan herhangi bir kimse bu tadlardan büyük zevkler alacağı kesindir.
Dağlıların başlıca yiyeceği, ekmek, et, süt, meyve, sebze ve Kafkasya'ya ait tatlılara dayanır.
Yemeğe aile büyüğü veya orada en büyük kim varsa onun sofraya oturup besmele "Bismillahi Rahmani Rahim" çekmesinden sonra diğerleri yemeye başlar.

En popüler yemekler:

Hinkal: Kaynatılan mısır veya buğday hamur işinin bir türü, kaynatılan sığır eti veya koyun etinin parçalara ayrılarak, sarımsak ve ekşi krema, kefir veya domatesli sosa batırılarak yenir.

Dolma: Lahana, üzümün taze yaprakları, domates veya biberlerin içine et, pirinç ve baharatlarla hazırlanmış iç malzemesinin doldurulması.

Çudu: İnce düz gözlemeler (belibah, çöraçed vb.) açılan hamur arasına şu malzemeler konarak Et, peynir, kesmikler, ot, patates, balkabağı ince bir biçimde açılır, pişirilir yağlandıktan sonra afiyetle yenir.

Kurzeh Kaynatılan hamur işlerinden bir tür, ekşi krema, sarımsaklı, baharat ve etle hazırlanan bir yemek.

Şurpa: Kuru fasulye, mısır, makarnalar ve patatesten yapılır. Koyun eti, tavuk, hindi, kaynatılır veya kızartılır.

Şaşlyk: Et şişlerde pişirilir.

Balık: Mersinbalığı, beluga, kedibalığı, alabalık, sazan, cutum, taze olarak yenir veya kurutulur. Balık çorba ve ızgara olarak pişirilir.

Halva: Lezzetli ulusal tatlı, tabakta fındıklar ve balla hazırlanır. Çayla servis edilir

ALINTI kaynak: [url=http://www.dagistan.net/]


En son admin tarafından Paz Ocak 27, 2013 10:54 am tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi

admin
kulanıcılar



<b>Mesaj Sayısı</b> Mesaj Sayısı: 997

Kişi sayfası
imam şamil: 1

Kullanıcı profilini gör http://magarula.forum.st

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

default Geri: dağıstan mutfağı

Mesaj tarafından imam şamil Bir Paz Haz. 13, 2010 1:09 am

Kafkas Yemekleri: Metaz
Kafkas Mutfagi Yemek Tarifi


malzemeler:


  1. hamur malzemeleri:

    • 750 gr un
    • 1,5 tatlı kaşığı tuz
    • ılık su

  • iç malzemeleri:

    • 1 baş kuru soğan
    • yarım çay bardağı zeytinyağı
    • 1 yemek kaşığı pulbiber
    • 1,5 kg patates, haşlanmış ve püre haline getirilmiş

  • sos malzemeleri:

    • 3 yemek kaşığı tereyağı
    • 3 tatlı kaşığı pulbiber
    • yoğurt


  • hazırlanması:




    1 750 gr unu ve 1,5 tatlı kaşığı tuzu karıştırın ılık suyu azar azar ekleyerek poğaça hamurundan biraz daha sert (mantı hamuruna yakın) bir hamur yapın hamuru 3 bezeye ayırın ve bezelerin üzerine nemli bez örterek 10 dakika dinlendirin
    2 1 baş kuru soğanı yemeklik doğrayın, tavaya alıp yarım çay bardağı zeytinyağında soğanları öldürün 1 yemek kaşığı pulbiberi ekleyip karıştırın püre haline getrilmiş patateslerle pulbiberli soğanları karıştırın
    3 dinlendirilmiş hamur bezelerinin her birini 2 mm kalınlığında (mantıdan biraz daha kalın) 40 cm çapında açın bunlardan daireler kesin (daireler için en işe yarayanı nescafe kavanozlarının kapağı)

    4 dairelerin içine 1 tatlı kaşığı patatesli içten koyun dairelerin orijinal kapatma şekli alttaki resimdeki gibi saç örgüsü ama siz iki ucunu birleştirip sıkı sıkı bastırarak da kapatabilirsiniz (hamurların tamamen yapıştığından emin olun, yoksa patatesler dökülebiliyor) halujları kağıt havlu serilmiş bir tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde dizin

    5 derince bir tencereye 2-3 litre su koyarak kaynatın su kaynayınca bir tatlı kaşığı tuz atın her bezeden çıkan halujları arasıra tahta kaşıkla karıştırarak tek seferde haşlayın (tencerenin ağzını kapatmayın) pişen halujları kevgirle sudan alın

    6 sos için tereyağını eritip pulbiberle karıştırın servis tabağındaki halujları bu sosla karıştırın ve yoğurtla servis yapın



    1




    KAHROLSUN SEFİL ESARET ! YAŞASIN ŞANLI VE GÜZEL ÖLÜM!

    imam şamil
    kulanıcılar



    <b>Mesaj Sayısı</b> Mesaj Sayısı: 123

    Kişi sayfası
    imam şamil: 12

    Kullanıcı profilini gör http://magarula.forum.st/forum

    Sayfa başına dön Aşağa gitmek

    default Geri: dağıstan mutfağı

    Mesaj tarafından umtbudak Bir C.tesi Tem. 31, 2010 8:27 pm

    daha geçen gün aysel halam yaptı. afiyetle yedik. allah olmayanlarada nasip etsin AMİN


    nerde olursan ol en huzurlu yer SON DURAK CAMİİ... huzurun adresi.

    umtbudak
    kulanıcılar



    <b>Mesaj Sayısı</b> Mesaj Sayısı: 3

    Kullanıcı profilini gör

    Sayfa başına dön Aşağa gitmek

    default Geri: dağıstan mutfağı

    Mesaj tarafından tuğba Bir Paz Ağus. 01, 2010 9:22 pm

    afiyet olsun abicim bizde beraber so cet yedik aynı değil ama idare eder Smile ALLAH (c.c) olmayanlarda wersinnnn (AMİN)

    tuğba
    kulanıcılar



    <b>Mesaj Sayısı</b> Mesaj Sayısı: 24

    Kullanıcı profilini gör

    Sayfa başına dön Aşağa gitmek

    Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön

    - Similar topics

    Bu forumun müsaadesi var:
    Bu forumdaki mesajlara cevap verebilirsiniz