MUŞUN MUTFAĞI
Çarş. Mart 31, 2010 8:34 pm
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Muş Yemekleri
« : 12 Şubat 2007, 22:57:02 »
--------------------------------------------------------------------------------
Muş zengin bir mutfağa sahiptir. Hayvancılığın etkisiyle et, yöre beslenmesinde temel öğe durumundadır. Başlıca mahalli yemekleri; Muş köftesi (hafta direği), domatesli lahana dolması (kırkçikli kelem dolması), hez (hasut) dolması, çorti, keşkek, cavbelek, mırtöge ve hersedir.
Muş Köftesi
Malzemeler:
750 gr yağsız dana kıyma(2 kere çekilmiş olursa iyi olur)
500 gr ince köftelik bulgur
1 yumurta
1 çay kaşığı karbonat(köfte sıkı tutsun diye)
İç malzemesi için:
500 gr kuru sogan
bir yemek kaşığı margarin
tuz,pul biber,reyhan(diğer adıyla fesleğen)
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Yapımı:
Öncelikle soğanları suyun içinde verev olarak doğruyoruz.sudan süzerek alıp ocakta suyunu çenene kadar pişiriyoruz.suyunu iyice çekdikten sonra bir yemek kaşığı margarin,tuz,reyhan ve biberini ilave edip kavuruyoruz.ve soğumaya bırakıyoruz.
Köftenin dış hamurunu yapmak için öncelikle eti yeterince tuz ile yoğuruyoruz. ince bulguru yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlıyoruz.yumurtayı ve karbonatıda ilave ettikten sonra ara ara su ilavesiyle yoğurmaya devam ediyoruz.bu arada şunu belirtteyim.su bir hayli alıyor. köfte kıvama gelene kadar yoğuruyoruz.yoğurma işlemi yaklaşık 30 dk falan sürüyor.yeterli büyüklükte parçalar alınıp içlerine soğanlı harçtan konur.
Pişirilmesi: tencenin içine 3 parmak kadar su konur bir tutam tuz atılır ve kaynayan suya köfteler atılır.Pişirme suyu az oluyor sakın şaşırmayın.
Muş Yemekleri
« : 12 Şubat 2007, 22:57:02 »
--------------------------------------------------------------------------------
Muş zengin bir mutfağa sahiptir. Hayvancılığın etkisiyle et, yöre beslenmesinde temel öğe durumundadır. Başlıca mahalli yemekleri; Muş köftesi (hafta direği), domatesli lahana dolması (kırkçikli kelem dolması), hez (hasut) dolması, çorti, keşkek, cavbelek, mırtöge ve hersedir.
Muş Köftesi
Malzemeler:
750 gr yağsız dana kıyma(2 kere çekilmiş olursa iyi olur)
500 gr ince köftelik bulgur
1 yumurta
1 çay kaşığı karbonat(köfte sıkı tutsun diye)
İç malzemesi için:
500 gr kuru sogan
bir yemek kaşığı margarin
tuz,pul biber,reyhan(diğer adıyla fesleğen)
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Yapımı:
Öncelikle soğanları suyun içinde verev olarak doğruyoruz.sudan süzerek alıp ocakta suyunu çenene kadar pişiriyoruz.suyunu iyice çekdikten sonra bir yemek kaşığı margarin,tuz,reyhan ve biberini ilave edip kavuruyoruz.ve soğumaya bırakıyoruz.
Köftenin dış hamurunu yapmak için öncelikle eti yeterince tuz ile yoğuruyoruz. ince bulguru yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya başlıyoruz.yumurtayı ve karbonatıda ilave ettikten sonra ara ara su ilavesiyle yoğurmaya devam ediyoruz.bu arada şunu belirtteyim.su bir hayli alıyor. köfte kıvama gelene kadar yoğuruyoruz.yoğurma işlemi yaklaşık 30 dk falan sürüyor.yeterli büyüklükte parçalar alınıp içlerine soğanlı harçtan konur.
Pişirilmesi: tencenin içine 3 parmak kadar su konur bir tutam tuz atılır ve kaynayan suya köfteler atılır.Pişirme suyu az oluyor sakın şaşırmayın.
Geri: MUŞUN MUTFAĞI
Çarş. Mart 31, 2010 11:39 pm
abi öncelikle siten hayırlı olsun yemek tarifinde harika olmuş ellerine sağlık olsun
Geri: MUŞUN MUTFAĞI
Paz Haz. 13, 2010 11:37 am
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Muş Valiliği
Kelem (lahana) yaprakları küçük, küçük doğranır. Küçük, küçük doğranan[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ve reyhan gibi bitkilerde (karasa) büyük küplere doldurulur. İçine bolca su konur. Hazırlanan ekşi hamur içine atılır. Üzeri iyi kapatılarak kışa saklanır. Her evde mutlaka yapılır. Kışın kemikli et (Özellikli bel kısım (komik) eti ve Boççik kuyruk kısmı) den (dövme) ile pişirilir. Üzerine tereyağı dağlanarak dökülür.
Not: Çorti'nin bir de rivayeti vardır. Buna göre "Lokman hekim" gezileri sırasında Muş'a da uğramış. Halkın çoğunluğunun "kelem" (lahana) yediğini görünce, "Burada bana çok iş düşecek. İlkbahar geldiğinde, bunların çoğu hastalanacak." diye düşünmüş. Halkın ilkbahar gelip de, karlar eriyince "uçkun" diye anılan bir bitkiyi yediğini görünce, bu bitkiyi incelemiş. Sonunda, bitkinin, lahananın çokça yenilmesinden doğabilecek hastalıkları yok ettiğini tespit etmiş. Lokman hekim, bu gerçeği şöyle dile getirmiş: "Allah derdi vermiş, beraber dermanını da vermiş."
TARİFİ
Lahana yaprakları ufak ufak doğranır ve maydanos, reyhan,[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ve çeşitli baharatlardan oluşan karışımla birlikte tüpe doldurulur. Ekşi olması için de küpe bir miktar[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ve hamur atılır. Kışlıktır. Kuru yemeklerin yanında yenildiği gibi içine dövme yada kemikli et katılıp pişirilerek de yenilebilir.
Muş Valiliği
Kelem (lahana) yaprakları küçük, küçük doğranır. Küçük, küçük doğranan[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ve reyhan gibi bitkilerde (karasa) büyük küplere doldurulur. İçine bolca su konur. Hazırlanan ekşi hamur içine atılır. Üzeri iyi kapatılarak kışa saklanır. Her evde mutlaka yapılır. Kışın kemikli et (Özellikli bel kısım (komik) eti ve Boççik kuyruk kısmı) den (dövme) ile pişirilir. Üzerine tereyağı dağlanarak dökülür.
Not: Çorti'nin bir de rivayeti vardır. Buna göre "Lokman hekim" gezileri sırasında Muş'a da uğramış. Halkın çoğunluğunun "kelem" (lahana) yediğini görünce, "Burada bana çok iş düşecek. İlkbahar geldiğinde, bunların çoğu hastalanacak." diye düşünmüş. Halkın ilkbahar gelip de, karlar eriyince "uçkun" diye anılan bir bitkiyi yediğini görünce, bu bitkiyi incelemiş. Sonunda, bitkinin, lahananın çokça yenilmesinden doğabilecek hastalıkları yok ettiğini tespit etmiş. Lokman hekim, bu gerçeği şöyle dile getirmiş: "Allah derdi vermiş, beraber dermanını da vermiş."
TARİFİ
Lahana yaprakları ufak ufak doğranır ve maydanos, reyhan,[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ve çeşitli baharatlardan oluşan karışımla birlikte tüpe doldurulur. Ekşi olması için de küpe bir miktar[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] ve hamur atılır. Kışlıktır. Kuru yemeklerin yanında yenildiği gibi içine dövme yada kemikli et katılıp pişirilerek de yenilebilir.
Geri: MUŞUN MUTFAĞI
Paz Haz. 20, 2010 7:29 pm
vala çok güzel çorti dir [Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz